Blog

Традиции в Калофер

Коледа в Калофер

Игнажден е. Всеки уважаващ себе си калоферски коледар започва да си тананика, т. е. да си подготвя репертоара за Бъдни вечер – коледуването, този така чакан момент. Разказва се, че навремето калоферци се връщали от Цариград, за да могат да коледуват. Та и аз така, не че съм в Цариград, но си седя пред компютъра и прехвърлям в главата си текстовете на добре познатите ми калоферски коледарски песни и предвкусвам удоволствието и празничната радост от коледуването. И така се сещам за нещо, което всъщност доста отдавна ми се иска да разкажа, да споделя. 

Ние, калоферци, никога не сме били пред големия избор – Дядо Мраз или Дядо Коледа. Защото ние просто си имаме Баба Коледа или както се казва на нашенски Баба Кол’да. Интересно, нали? Не само интересно, но ми се струва и почти необяснимо. Опитах се да го свържа с езиковата и книжовна норма на българския език. 
Думата Коледа е от женски род и подхожда при персонификация на образа да се свърже със съответна дума, характерна  за женския пол. Но тогава спокойно можеше да е Леля Коледа, Кака Коледа, Снахата Коледа или – още по-зле – Свекървата Коледа. Последното звучи зловещо. Тази възможност я отхвърлям категорично, просто защото калоферци никога не са зачитали книжовната норма на родния ни език (забележка: В калоферската реч пълният член се поставя за щяло и нещяло, а  за фонетичните правила – и дума да не става). Както и да го въртя, все ми се иска да предам малко благородство на тази традиция, я от локален патриотизъм, я от голямата си любов към Баба Коледа или по-скоро към коледуването.

Коледуването е привилегия само на мъжете. Не бързайте да оценявате това като груб сексизъм! Коледуването не винаги е лесно – обикаляне през мразовитата нощ от къща на къща, носене на музикални инструменти и безкрайно пеене, пийване на неизбистрените домашни вина и нелеките последиците от това. Да не забравяме и факта, че десетилетия наред коледуването в Калофер беше забранявано със заповед от властта и по улиците т- нар. „доброволни сътрудници” гонеха коледарите и ги прибираха на по-топло. Така вероятно се е родила и емблематичната песен “За зло е дошла Баба Кол’да, да разкарва коледари…”. И всичко това за една никому непозната Баба Кол’да. Тук някъде за мене е обяснението, защо си имаме Баба Коледа, а не Дядо. По-лесно е, когато музата е от женски род, пък била тя и баба. Мъжете харесват и се вдъхновяват от думи, завършващи на ….а и за тях са готови на подвизи като изброените по-горе. Кавалерско е!

Но Коледата в Калофер не е само мъжки празник. Песента на коледаря, която благовести раждането на Спасителя, е същевременно благослов и празничен дар за целия патриархален дом – домакина, домакинята, а ако има мома, тогава задължително има и лека закачка за нея. Често се възпяват обаче и не толкова възвишени неща – дълбоките изби, пълните бъчви с вино, сочните мезета от току-що заклани прасета и т. н. Ако горното е благородство, то това си е направо човещинка.
Каквото и да кажа за коледуването в Калофер, все ще е малко. То трябва да се преживее. Срещата с енигматичната старица Баба Кол’да е незабравима, а за някои дори дълготрайна. Една особеност на календара в Калофер е, че Христовците празнуват не на 25 декември, Рождество Христово, а на 26 декември, просто защото голяма част от коледарите на 25 още не са се прибрали по домовете си или не са в състояние, „изморени” са. И това ако не е дълготрайна Коледа с дълготрайни спомени! 
Калоферската Баба Кол’да е онзи локален културно-религиозен феномен, обобщил и запазил в себе си народната представа за християнските добродетели – вяра, надежда и любов, които Църквата изживява в пълнота в нощта на Христовото Рождество.

  • Йордановден и Рождението на Христо Ботев
  • Кукери
  • Гергьовден
  • Ботеви дни
  • Кирик